Tag ansvar for rammerne
Hvordan kan du som pædagog, lærer eller leder skabe gode rammer for børn og unge, der understøtter deres udvikling, læring og trivsel?
Første del af Tag ansvar for rammerne – tag ansvar for pædagogikken beskriver, hvorfor og hvordan det er vigtigt at tage stilling til de fysiske rammer i dagtilbud, skole og klub. Med afsæt i Nest-pædagogikken og begreberne bæredygtighed, væredygtighed og læredygtighed introduceres forfatternes dogmer om pædagogisk udvikling: Vi har det, vi har (bæredygtigt samarbejde), vi er dem, vi er (væredygtigt samarbejde), og vi lærer bedst i fællesskab (læredygtigt samarbejde).
Derudover præsenterer bogen konkrete eksempler og gode råd fra seks praktikere til, hvordan du kan arbejde med at justere på rammerne og derigennem skabe pædagogisk udvikling. Hvordan kan tydelig kodning af rummene fx hjælpe børn og voksne med at aflæse, hvad der forventes af dem, og hvordan rummene skal anvendes? Hvordan kan elevinddragelse i indretningen af det fysiske læringsmiljø fremme trivsel og ejerskab? Hvorfor er det nødvendigt, at teamet er enigt om, hvilken pædagogik der skal understøttes af de fysiske rammer? Derudover introduceres du til konkrete principper og redskaber til brug i arbejdet med at udvikle de fysiske rammer.
Bogen kan bruges som konkret metodebog i arbejdet med de fysiske rammer og som oplæg til debat og dialog i personalegrupper, der arbejder med børn og unge på 0-18-års-området. Desuden kan den anvendes på uddannelsesinstitutioner, der uddanner eller efteruddanner inden for det pædagogiske felt.
"En rigtig god, velskrevet og overskuelig bog, der er tilrettelagt med gode kapitel- og -afsnitsinddelinger, hvilket gør den meget velegnet til debat og samtale i personalegruppen. Bogens teoretiske grundlag og de konkrete eksempler spiller rigtig godt sammen."
Lektørudtalelse, DBC
Mobning, præstationspres, angst og strukturelle forhold i skolesystemet - hvad ligger bag elevernes trivsel og mistrivsel?