Hvordan kan langsomhed i det pædagogiske arbejde åbne for bedre forståelse af børnene og styrke deres deltagelse i fællesskaber?
Langsom pædagogik handler om at skabe tid og ro til at følge børns initiativer og engagementer i hverdagen. Det er en tilgang, der prioriterer nærvær og opmærksomhed overfor børns behov og interesser uden at være dikteret af stramme mål og krav om effektivitet. Ved at dvæle ved børnenes leg og interaktioner bliver det muligt at støtte deres udvikling og deltagelse i fællesskaber.
Denne bog tilbyder et alternativ til de accelererende krav i daginstitutionernes arbejde og peger på, hvordan nærvær og tålmodighed kan styrke børns trivsel, udvikling og dannelse. Gennem konkrete eksempler og refleksioner fra praksis viser bogen, hvordan langsom pædagogik kan integreres i hverdagen, så børn får mulighed for at lære og udvikle sig i deres eget tempo.
Bogen stiller skarpt på spørgsmål som:
- Hvordan kan vi skabe pædagogiske rammer, der understøtter børns trivsel og udvikling uden at haste dem igennem faste læringsmål?
- Hvordan kan vi som pædagoger fordybe os i børnenes perspektiver og bruge denne viden i vores arbejde?
- Hvordan kan vi samarbejde med forældre og kolleger om at skabe rum til langsomhed i hverdagen?
Bogen er skrevet til pædagoger, ledere, undervisere og pædagogstuderende, der ønsker at skabe en hverdag, hvor børn får mulighed for at udvikle sig i deres eget tempo.