Denne bog er en e-bog
Når du køber e-bogen, bliver bogen leveret til din mailadresse inden for 1 time. E-bogen er i epub-format, og bogen er DRM-beskyttet. Bogen bliver låst til én bruger og kan derfor ikke videresendes til andre.
Pædagogisk personale oplever jævnligt at have børn i institutionen, som udfordrer, giver bekymringer og har en begrænset trivsel. Det kan eksempelvis være børn, som ofte slår, bider, skubber eller græder. Det kan også være børn, hvor personalet oplever, at de har svært ved at fordybe sig eller har svært ved, at der bliver stillet krav, børn med mange konflikter eller begrænsede legerelationer. Alt fra mindre bekymringer til de 'tunge sager'. Hvordan hjælper vi barnet til en bedre trivsel?
Dette er den første bog, der på en praksisnær og inspirerende måde går i dybden med, hvordan pædagogisk personale gennem en systematisk refleksionsproces effektivt finder nye forståelser for og enkle handlemuligheder til at hjælpe barnet i trivselsvanskeligheder. Bogen giver helt konkrete metoder og analyseværktøjer, der understøttes af illustrative eksempler fra mere end 25 refleksionsprocesser med stueteam i dagtilbud over hele landet. Et særskilt kapitel beskriver to cases, hvor man følger hele refleksionsprocessen fra stueteamets indledende bekymringer til, hvordan det efterfølgende går for barnet.
Systematisk refleksion giver pædagogisk personale mulighed for at få sat deres faglighed i spil på en meningsfuld måde. Ud over at hjælpe det enkelte barn giver bogen væsentlig inspiration til alle dem, der er optaget af inklusion, gode læringsmiljøer, tidlig opsporing, faglig ledelse og styrkelsen af professionelle læringsfællesskaber.
Bogen henvender sig til pædagogisk personale, dagtilbudsledere, studerende, dagplejere samt konsultative supportfunktioner som inklusionsvejledere, pædagogiske vejledere og pædagogiske konsulenter.
Omtale af bogen
'Bogen er meget aktuel, da det jo er krav i arbejdet med ny pædagogisk læreplan at kunne se sammenhæng mellem de pædagogiske læringsmiljøer og børnenes læring og udbytte. Og det giver god mening set med barnets/børnenes perspektiver. Børn lærer gennem deltagelse i relationer og fællesskaber med andre børn og voksne. Men det forudsætter, at alle børn får muligheder for at kunne deltage i meningsfulde fællesskaber, hvor de oplever at blive værdsat, lyttet til og taget alvorligt og inddraget i forhold, der har betydning for dem selv og deres fælles hverdag i dagtilbuddet. Bogen Systematisk refleksion i pædagogisk praksis – nye handlemuligheder og bedre trivsel kan varmt anbefales, og jeg vil ikke tøve med at give den seks stjerner.' - Anne-Marie Jensen, Pædagogisk Konsulent, Køge Kommune.
'Med Søren Fiskers bog Systematisk refleksion i pædagogisk praksis har jeg fået en systematisk metode til at undersøge en pædagogisk udfordring. På kort tid bliver din indsigt angående et barn i mistrivsel udvidet, og du bliver klarere på, hvordan du med få pædagogiske ændringer støtter barnet til en positiv udvikling. Som processtyrer er det meget bekræftende at se, hvordan man er med til at fremme en mindre tolkende adfærd hos det pædagogiske personale og at mærke deres gåpåmod og glæde, når de finder frem til få enkelte nye handlemuligheder på en pædagogisk udfordring. Arbejdet lønner sig, når man kan se, et barn har positiv effekt af de tiltag, man har gjort, og det er forholdsvis let at rette ind igen, hvis man løsner for tidligt på de nye tiltag.' - Anne Pedersen, Pædagog i Børnehuset Spiren.
'Systematisk pædagogisk refleksion er først og fremmest en metode, der giver et fælles sprog og en analytisk, anerkendende tilgang i det pædagogiske personales refleksioner over børn, der ikke trives. Metoden munder altid ud i konkrete handlemuligheder og har konsekvent fokus på barnets perspektiv. Derfor er den ikke alene et effektivt pædagogisk redskab, men også en kilde til øget forståelse og empati for det enkelte barn.' - Jeanette Lundum, pædagogisk leder i Den grønne Kastanje.